Hotet kommer inifrån

Under den pågående Ukrainakrisen har en hel del intressant information kommit fram angående Rysslands militära strategi. I en artikel i Arménytt av bland andra Niklas Eklund vid Umeå universitet finns följande rader att läsa: ”Krig föregås av en förberedande fas med öppna och dolda insatser med information och subversion på alla nivåer som syftar till att skapa strategiska och operativa fördelar på förhand.”

Fallet Ukraina är ett nästan övertydligt exempel på denna taktik: Inledningsvis en samhällelig oro som eskalerar till våldsanvändning, regeringen faller och vägen ligger öppen för en intervention.

På en annan plats i Eklunds artikel finns också detta: ”Krig… har idag egentligen ingen entydig tidpunkt för sin början eftersom intressen och strategiska målsättningar kontinuerligt konkurrerar om utrymmet i cyberrymden. Till exempel politiska ”aktioner”, subversiv verksamhet och så vidare. Det hänger ihop med informationskrigföring som syftar till att förändra människors tänkande, vilja och beteende.”

Ett gammalt exempel från det kalla krigets dagar är den polisman som sköt ihjäl en student under en demonstration i Väst-Berlin 1967. Det var en händelse som fick många i studentrörelsen att radikaliseras. I dessa radikala kretsar uppstod sedan Rote Armee Fraktion, Baader-Meinhofligan.

När muren föll och Stasi-arkiven öppnades avslöjades att polismannen som höll i vapnet var agent för Östtyskland. Det som från början framstod som ett polisiärt övervåld visade sig vara ett mord med politiska och subversiva motiv. Fram till murens fall fick många av de västtyska terroristerna också en fristad bakom järnridån.

Det militära försvaret är förstås viktigt, men minst lika viktigt är att upprätthålla medborgarnas tilltro till samhällsbygget. Om stora grupper marginaliseras ökar motsättningarna och samhället blir mer sårbart för yttre påverkan.

Var finns då sprickorna i det svenska samhället där kilar kan slås in?

Den senast tidens våldshandlingar med extremistiska förtecken är oroande på många sätt och skulle i en framtid kunna vara en spelplan för liknande subversiva aktioner. I den miljön finns individer med en naiv och svart-vit bild av världen, bevisligen kapabla till grova våldshandlingar och alldeles utmärkta att använda som ”nyttiga idioter” av krafter som vill destabilisera samhället.

Svetlana Aleksijevitj: ”Putin har begravt mitt hopp”

Annons

En reaktion till “Hotet kommer inifrån

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s